فهرست مطالب

تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم یزدانی، سید مصطفی پیغمبری*، سید کاظم بیدکی، حسین حسینی صفحات 77-84
    اهداف این تحقیق بررسی فراوانی توانایی تولید آئروباکتین و حضور یکی از ژن های دخیل در بیوسنتز سیستم آئروباکتین(iucD) در جدایه های اشریشیا کولای (Escherichia coli) از موارد کلی باسیلوز طیور بودند. به همین منظور تعداد 50 جدایه اشریشیا کولای از جراحات پریکاردیت جوجه های گوشتی تلف شده از بیماری کلی باسیلوز از مرغداری های گوشتی در استان های تهران، البرز، و قزوین جمع آوری شدند و از نظر توانایی تولید آئروباکتین و حضور ژنiucD مورد آزمایش قرار گرفتند. در بررسی فنوتیپی، توانایی تولید آئروباکتین توسط 50 جدایه اشریشیا کولای مورد مطالعه بر اساس روش های تشریح شده قبلی تعیین شدند. در بررسی ژنوتیپی، از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) به عنوان روش مولکولی برای شناسایی ژن iucD استفاده شد. نتایج آزمایشات فنوتیپی نشان داد که در بین جدایه های اشریشیا کولای، 86% توانایی تولید آئروباکتین را داشتند. در آزمایش PCR، در 96% جدایه ها حضور ژنiucD مورد تایید قرار گرفت ولی در دو جدایه که از نظر فنوتیپی نیز منفی بودند، ژن آئروباکتین شناسائی نشد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که درصد بالائی از جدایه های اشریشیا کولای بیماریزای طیور قادر به تولید آئروباکتین می باشند که با توجه به مطالعات مشابه سایر پژوهشگران به ویژه بررسی های مقایسه ای با جدایه های اشریشیا کولای به دست آمده از مرغان به ظاهر سالم، وجود یک ارتباط قوی بین تولید آئروباکتین و میزان حدت در سویه های اشریشیا کولای طیور را می توان مورد تاکید قرار داد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کولای، کلی باسیلوز، طیور، آئروباکتین، ژن iucD، ایران
  • نوا ارم، سید مصطفی پیغمبری*، اعظم یزدانی صفحات 85-94
    سالمونلا باکتری گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسه (Entrobacteriaceae) و عامل بیماری سالمونلوز می باشد. این باکتری یکی از مهمترین عوامل بیماریزای مشترک انسان و دام است که در سراسر جهان گسترش دارد. هدف از این مطالعه جدا سازی سالمونلا از گله های گوشتی شهرستان قائمشهر و حومه، تعیین سروتیپ و تعیین الگوی مقاومت دارویی سالمونلاهای جدا شده بود. تعداد 2280 نمونه از مدفوع تازه دفع شده جوجه های گوشتی به طور تصادفی از گله های مختلف جمع آوری شد. پس از مخلوط نمودن هر 10 نمونه، تمامی نمونه ها بر اساس روش های استاندارد برای جداسازی سالمونلا کشت داده شدند. تعیین سروتیپ بر اساس روش استاندارد آگلوتیناسیون روی لام جهت تشخیص پادگن های O و H صورت گرفت. آنتی سرم های پلی والان A تا D و مونو والان های Hgm، HL، H6، H2، O12، O9، O5، O4، O2 مورد استفاده قرار گرفتند. روش استاندارد دیسک دیفوزیون برای تعیین حساسیت جدای ها نسبت به 30 عامل ضد میکروبی انجام گردید. از مجموع 2280 نمونه (228 نمونه مخلوط شده) تعداد 30 جدایه سالمونلا بدست آمد. بر اساس نتایج آزمایشات سرمی، 28 مورد از جدایه ها به گروه سرمی C و 2 مورد از جدایه ها به گروه سرمی D (سروتیپ Enteritidis) تعلق داشتند. همه ی نمونه های جدا شده به Levofloxacin و Fosbac حساسیت کامل داشتند و بیشترین میزان مقاومت دارویی نیز نسبت به ترکیبات Streptomycin، Furazolidone، Nalidixic acid، Tetracycline و Lincospectine مشاهده شد. در بین جدایه های سالمونلا، وقوع مقاومت چندگانه بسیار شایع بود به طوری که آن ها حداقل به 2 و حداکثر به 17 دارو مقاوم بودند و 29 الگوی مقاومت دارویی شناسایی شد. نتایج این مطالعه، آلودگی طیور گوشتی منطقه قائمشهر به سالمونلا و وقوع مقاومت ضد میکروبی در بین جدایه ها را نشان داد. این یافته ها برای صنعت طیور ایران دارای اهمیت و از نقطه نظر بهداشت عمومی نیز مورد توجه است.
    کلیدواژگان: سالمونلا، گروه سرمی، سروتیپ، مقاومت دارویی، جوجه گوشتی، قائمشهر، ایران
  • امید فانی مکی*، نظر افضلی، آرش امیدی، حمیدرضا محمدی صفحات 95-104
    آفلاتوکسینB1یکی از مهمترین سموم قارچ آسپرژیلوس فلاووساست که غذا و علوفه را آلوده می کند. هدف از اجرای این مطالعه تولید و سنجش میزان آفلاتوکسین تولید شده بر روی محیط کشت برنج جهت اجرای مطالعات تحقیقاتی می باشد. در مطالعات برون تنی، سویه مرجع قارچ آسپرژیلوس فلاووس (Aspergillus flavus)تهیه شده از مرکز کلکسیون قارچ ها و باکتری های سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران (PTCC NO: 5004 (IR111 در محیط کشت PDA) Potato dextrose agar) تکثیر شد. قارچ تکثیر شده سپس به محیط کشت برنج جهت تولید آفلاتوکسینB1 منتقل گردید. نتایج حاصل نشان داد که اصلی ترین عامل محیطی موثر بر تولید آفلاتوکسین B1 در محیط کشت برنج دمای محیط و شرایط انکوباسیون (میزان نور محیط)می باشد. همچنین، تولید آفلاتوکسین تحت شرایط رطوبتی یکسان در محیطی تاریک با دمای oC 24 به بیشترین میزان ممکن خواهد رسید. در حالی که بدترین شرایط محیطی برای تولید آفلاتوکسین، محیطی روشن با دمای oC 40 تشخیص داده شد. در این پژوهش مشخص گردید که دما و نور عوامل موثری در تولید آفلاتوکسین به شمار می روند.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، محیط کشت برنج، شرایط محیطی، سرطان
  • غلامرضا رزمی*، ولی عابدی، سعید یغفوری صفحات 105-112
    توکسوپلاسموز یکی از بیماری های مهم مشترک انسان و دام با انتشار جهانی می باشد. این بیماری قابلیت شیوع در طیف وسیعی از میزبانان واسط خونگرم ازجمله دام ها و انسان را دارد. مطالعات صورت گرفته در ایران نشان دهنده شیوع نسبتا بالای توکسوپلاسموز در انسان و دام می باشد. در این مطالعه شیوع سرمی به تک یاخته توکسوپلاسما در اسب های نزاد ترکمن در منطقه راز و جرگلان واقع در استان خراسان شمالی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور طی سال های 1391-1392، تعداد 100 اسب با همکاری اداره کل دامپزشکی استان خراسان شمالی خونگیری شدند و با روش سرولوژی ایمونو فلورسانس غیر مستقیم (IFAT) آزمایش گردید. نتایج بدست آمده نشان دهنده وجود عیار سرمی مثبت بر علیه توکسوپلاسما در41% از نمونه های سرمی مورد آزمایش بودند. برطبق نتایج بدست آمده دامنه عیار سرمی تعیین شده از رقت سرمی 1:20 تا رقت سرمی 1:160 بودند. در این مطالعه پایین ترین میزان آلودگی در گروه سنی زیر یکسال و بالاترین میزان آلودگی در گروه سنی یک تا 10 سال مشاهده گردید (P<0.05). هیچگونه اختلاف معنی دار بین شیوع سرمی و فاکتورهای جنس و نوع فعالیت اسب مشاهده نگردید. با توجه به فراوانی بالای آلودگی در اسب های مورد مطالعه، لزوم توجه به نکات بهداشتی به منظور کنترل و پیشگیری بیماری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، سرولوژی، اسب، خراسان شمالی، ایران
  • کورش چراغی پور، علی شیخیان، محمد جواد طراحی، ذبیح الله نصرتی، کبری مرادپور، محمد زیبایی* صفحات 113-120
    توکسوپلاسموز یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که به وسیله توکسوپلاسما گوندی ایجاد می گردد. با توجه به این نکته که آمار جامع و معتبری در خصوص شیوع این آلودگی در دام های استان لرستان در دسترس نمی باشد، لذا در این مطالعه، شیوع سرمی توکسوپلاسموز در گوسفندان و گاوان کشتار شده در شهرستان خرم آباد در سال 89 مورد بررسی قرار گرفت. با مراجعه به کشتارگاه شهر خرم آباد، در مجموع 446 نمونه خون از جمله 286 نمونه از گوسفندها و 160 نمونه از گاوهای کشتار شده جمع آوری گردید. در آزمایشگاه انگل شناسی سرم نمونه ها جداسازی شده و وضعیت آنها به لحاظ وجود و عیار آنتی بادی IgG ضد توکسوپلاسما (Anti-Toxoplasma antibodies) با استفاده از تکنیک الیزا (ELISA) سنجیده شد. میزان شیوع سرمی آنتی بادی ها در گوسفندان 16/1 درصد و در جمعیت گاوی برابر 11/9 درصد بود. بین سن دام های مورد مطالعه و میزان آلودگی به توکسوپلاسموز، ارتباط معنی داری وجود داشت (P=0.002) به طوری که شیوع آلودگی در دام هایی با سن بالاتر، بیشتر بود. میزان شیوع آلودگی در جمعیت دامی مورد مطالعه در مقایسه با دام های بسیاری از مناطق مطالعه شده در ایران، کمتر می باشد. البته با توجه به اشکالات تست های سرولوژیکی مانند الیزا، تعیین میزان واقعی شیوع آلودگی کمتر میسر می باشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، سرواپیدمیولوژی، گوسفند، گاو، خرم آباد، لرستان
  • علیرضا سازمند*، محمدحسین راضی جلالی، سید حسین حکمتی مقدم، زهرا اسدالهی صفحات 121-128
    هیداتیدوز یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات در سراسر جهان است. از آن جا که تاکنون بررسی سرولوژیکی برای ارزیابی میزان شیوع هیداتیدوز شتر در استان یزد صورت نگرفته است، بنابراین حضور آنتی بادی اختصاصی آن در نمونه های سرم جمع آوری شده با استفاده از دو روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم و کانتر ایمونو الکتروفورز مورد بررسی قرار گرفت. مجموعا 141 نمونه ی سرم از شترهای یک کوهانه ی به ظاهر سالم با سنین مختلف و از هر دو جنس نر و ماده برای جستجوی آنتی بادی برعلیه اکینوکوکوس گرانولوزوس مورد آزمایش قرار گرفتند. سرم هجده (12/8%) و شانزده (11/3%) نفر از شترها به ترتیب با روش های هماگلوتیناسیون غیرمستقیم و کانتر ایمونو الکتروفورز مثبت بودند. بررسی های آماری نشان داد شترهای با بیش از 10 سال سن به طور معنی داری از سایر شترها آلودگی بیشتری داشتند (P <0.05). این بررسی مقدماتی نشان گر این است که شترها می توانند نقش مهمی به عنوان مخزن برای عفونت انسانی در منطقه داشته باشند، اگرچه نیاز به مطالعات بیشتری برای مشخص نمودن شیوع سرمی آلودگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: شتر یک کوهانه، اکینوکوکوس گرانولوزوس، کیست هیداتید، شیوع سرمی
  • محمدحسن یوسفی* صفحات 129-137
    اندام جفت گیری (پنیس) در شتر نر همانند گاو و تک سمی ها دارای سه بخش، ریشه-بدنه و انتهای آزاد است. پنیس شتر درحین جفت گیری درون مجرای تناسلی ماده چرخش های متعددی دارد و لذا بررسی وضعیت رشته های عصبی درناحیه آزاد پنیس مهم به نظر می رسد. برای انجام این تحقیق، ناحیه آزاد پنیس پنج نفر شتر از کشتارگاه سمنان تهیه وپس ازطی شدن مراحل هیستوتکنیک، مقاطع بافتی آماده شده مورد مطالعه قرارگرفت. مطالعه برش های بافتی ناحیه آزاد پنیس نشان داد که بیشترین تعداد رشته های عصبی دربخش انتهایی ناحیه آزاد یا گلانز پنیس وجود دارند. رشته های عصبی درابتدای ناحیه آزاد بیشتر بصورت توده هایی درموقعیت های پشتی، شکمی وجانبی دیده شدند. رشته های عصبی دربخش میانی ناحیه آزاد درموقعیت پشتی پنیس بصورت پراکنده و در طرفین پنیس بصورت متمرکز و توده ای دیده شدند که نشان دهنده مسیرعصب پشتی پنیس درناحیه آزاد پنیس شتر است که تا گلانز پنیس ادامه دارد.
    کلیدواژگان: شتر، آناتومی، پنیس، عصب
|
  • Yazdania., Peighambari, S.M. *, Bidoki, S.K., Hosseini, H Pages 77-84
    The purposes of this study were to detect the frequency of aerobactin production and the presence of iucD gene, which is involved in biosynthesis of aerobactin system, among Escherichia coli isolates from cases of avian colibacillosis. Fifty E. coli isolates recovered from pericarditis lesions of poultry colibacillosis were collected from broiler farms in provinces of Tehran, Alborz, and Ghazvin and were tested for their ability to produce aerobactin and the presence of iucD gene. Phenotypic determination was performed according to the method described previously. The isolates were examined by PCR for the presence of iucD gene. Out of 50 E. coli isolates, 43 (86%) had ability to produce aerobactin. PCR showed that out of 50 E. coli isolates, 48 (96%) possessed aerobactin encoding gene (iucD). However, the iucD gene was not detected in two isolates that were negative in phenotypic examination. The findings of the present study showed that high percentages of avian pathogenic E. coli isolates are able to produce aerobactin. Considering similar studies completed by other researchers, especially the comparative studies with E. coli isolates from apparently healthy animals, a strong association between the aerobactin production and virulence of poultry E. coli isolates is emphasized.
    Keywords: Escherichia coli, Colibacillosis, Poultry, Aerobactin, iucD gene, Iran
  • Eramn., Peighambari, S.M. *, Yazdani, A Pages 85-94
    Salmonella spp. is Gram-negative bacteria and belongs to entrobacteriaceae family. Salmonella spp. is one of the most important zoonotic agents with worldwide distribution. The aims of this study were to isolate Salmonella from poultry farms around Ghaemshahr city, identify the serotypes, and determine the drug resistance patterns of the isolated Salmonella spp. A total number of 2280 samples were randomly collected from freshly dropped feces of broiler chickens in different flocks. Each 10 samples were pooled and processed for Salmonella isolation according to the standard procedures. Serotyping was performed by slide agglutination test to determine the O and H antigens of the isolates. The antigens included A to D polyvalent, and O2, O4, O5, O9, O12, H2, H6, HL, Hgm monovalent antisera. Antimicrobial susceptibility of the isolates against 30 antimicrobial agents was determined by using standard disk diffusion method. Out of 2280 samples (228 pooled-samples), 30 Salmonella isolates were recovered. Serotyping revealed that two isolates were Salmonella spp. enteritidis and 28 isolates belonged to serogroup C. All 30 Salmonella isolates were susceptible to levofloxacin and Fosbac. Also, the highest resistances were related to streptomycin, furazolidone, nalidixic acid, tetracycline, and lincospectin. Multi-resistance to drugs was common among the Salmonella isolates and ranged between 2 to 17. There were 29 resistance patterns. The results of this study showed the presence of Salmonella spp. infection among broiler chickens in Ghaemshar regions and the occurrence of antimicrobials resistance among the isolates. These findings are important for Iranian poultry industry and of concern to public health.
    Keywords: Salmonella spp. Serogroup, Serotype, Drugs resistance, Broiler chickens, Ghaemshahr, Iran
  • Fani Makkio. *, Afzalin., Omidia., Mohammadi, H.R Pages 95-104
    Aflatoxin B1 (AFB1) is one of the most important fungal toxins that can contaminate food and feed. The purpose of this study was to evaluate different methods of measurement and production of AF on the rice media for the implementation in the research studies. Reference strains of Aspergillus flavus obtained from fungi collection of the Centre of Scientific and Industrial Research Organization in Iran (PTCC NO: 5004 (IR111)) proliferate on Potato dextrose agar (PDA) medium and used for in vitro studies. Also, growing fungus was transferred to the rice media for production of AFB1. The results showed that the major environmental factors affecting production of AFB1 in rice cultivation are temperature and incubation conditions (ambient light level). In addition, aflatoxin production under the same humidity conditions in the dark environment with temperature of 24oC reaches to the greatest possible extent. In contrast, the worst circumstances to produce AF, were detected a bright environment with temperature of 40oC. The study revealed that temperature and light are main factors in the production of AF.
    Keywords: Aflatoxin B1, rice media, Environmental conditions, Cancer
  • Razmi, G.R. *, Abediv., Yaghfoori, S Pages 105-112
    Toxoplasmosis is an important zoonotic disease with worldwide distribution. It is capable of infecting an unusually wide range of warm-blooded animals including most livestock, and humans. Many studies were shown high prevalence of Toxoplasma infection in man and animals in Iran. The present study was conducted to investigate a serological survey of antibodies in Turkoman breed horses in Raz and Jarglan area, the North Khorasan Province. One hundred blood samples were collected with cooperation of the Veterinary Office from 2011 to 2012. The sera samples were tested for antibodies against T. gondii using Indirect Immunoflurescent Antibody Test (IFAT). The seropositive reaction against T. gondii were detected in 41 (41%) sera. The antibodies tites were detected in the range of 1:20 dilution and 1:160 dilution. In the present study, the lowest and highest seroprevalence of T.gondii infection were observed in the age groups of <1 year old and 1 -10 years old, respectively (P<0.05). There was no significant difference between the seroprevalence of Toxoplasma infection with gender and kind of activity factors in sampled horses. Regards to high seroprevalence of Toxoplasma infection in sampled horse; it needs to pay attention to animal health for control and prophylaxis of disease.
    Keywords: Toxoplsama gondii, Serology, Horse, The North Khorasan Province, Iran
  • Cheraghipourk., Sheikhiana., Tarahi, M.J., Nosratiz., Moradpourk., Zibaei, M. * Pages 113-120
    Toxoplasmosis is a zoonotic disease which is caused by a protozoa named Toxoplasma gondii. There is no clear information on the prevalence of this infection in cattle and sheeps in Lorestan province. Therefore, in this study we intended to determine the prevalence of toxoplasma infection in domestic animals (sheep and cattle) slaughtered in khorram Abad. In total, 446 blood samples were collected from sheeps (286) and cattles (160) which were slaughtered in Khoram Abad’s abattoirs. Sera were separated and tested for the presence of specific IgG anti-toxoplasma gondii by an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) technique. According to the guidelines of serologic kit manufacturer, 16.1% of sheeps and 11.9% of cattles were infected by Toxoplasma gondii. There was a significant relationship between seropositivity for Toxoplasma gondii and the age of animals (P=0.002). The infection rate was higher in older animals. The seroprevalence rate of infection was lower than the reported rates for many parts of the country. But, the true infection rate may be slightly different from the value we determined, because serological tests may have some problems.
    Keywords: Toxoplasma gondii, Seroepidemiology, Sheep, Cattle, Khorram Abad, Lorestan
  • Sazmand, A.R. *, Razi Jalali, M.H., Hekmatimoghaddam, S.H., Asadollahi, Z Pages 121-128
    Hydatidosis is one of the most important zoonoses worldwide. Since there is no published data based on serological tests of camels’ hydatidosis in Yazd province, presence of specific antibodies in animals’ blood sera were examined with Indirect Hemagglutination and Counterimmunoelectrophoresis assays. A total of 141 sera samples from apparently healthy dromedary camels of different ages and both sexes were investigated for anti-Echinococcus granulosus antibodies. Eighteen (12.8%) and sixteen (11.3%) camels found to be seropositive with Indirect Hemagglutination and Counterimmunoelectrophoresis respectively. Statistical analyses showed that camels of Less then 10 years old being positive significantly higher than animals of other age groups (P <0.05). This preliminary study indicates that camels may play an important role in human infections in the area, although further studies are necessary to characterize the seroprevalence of the infection more thoroughly.
    Keywords: Camelus dromedaries, Echinococcus granulosus, Hydatid Cyst, Seroprevalence
  • Yousefi, M.H.* Pages 129-137
    The penis of the camel have a three parts; root, body and free-part. The camel penis has rotary movements during the mating in the female genital duct. Therefore, the nerve fibers distribution and how lies in the free part of penis are important. For accomplishment this study, the free-part of five camel penis were provided from semnan slaughterhouse and then were accomplished all phases of tissue preparation (histotecknic) so as, fixation, dehydration, blocking, sectioning and staining with hematoxilin and eosin(H&E).The study of transverse histological sections in this investigation were shown, the most numbers of nerve fiber bundles are presence in distal extremity (Glans of penis) of free-part. Dorsal, lateral and ventral nerve fiber bundles are presence in proximal extremity of free-part of penis. Transverse histological sections of middle part of free part, were shown present lateral nerve fiber bundles. And in this part, dorsal nerve fibers were reduced. Therefore, the pudendal nerve in the free-part of camel penis, was inclined to lateral aspect from proximal extremity to distal extremity of free-part of penis.
    Keywords: Camel, Anatomy, Penis, Nerve